28 Temmuz 2013 Pazar

Deli Gömleği ile Merak Giderdik

Sert müziğe alternatif bakış açısı getiren Deli Gömleği'ne merak ettiklerimi sordum, yanıtladılar. Özver Yılmaz teklifimi kabul etti ve hazırladığım soruları grup üyelerine ulaştırdı. Online olmadığı halde okumaktan zevk aldığım bir röportaj oldu. Kim bilir belki ileride konser arkası anları iletirim sizlere, daha sıcak, daha samimi... :) -Rozerin



1- İsim gayet güzel. Beni için çok önemli anlamları var. Peki deli gömleği kurulurken isim için ilham nereden geldi?
Ö: İsmin bir anlamı yok aslında. Eski basçımızla barda oturmuş isim arıyorduk, sonra aklımıza Özgür (Manga) geldi, deli mi olsa acaba dedikJ sonra bir şekilde deli gömleği oldu.
2- Grup tarihinde çok fazla üye değişimi var. Değişimin bu kadar çok olmasının asıl nedenleri sizce neler?
M: Aynı müziği aynı özveriyle yapacak doğru kadroyu bulana kadar arayış sürüyor genelde gruplarda.
B: Zamanın, hayatları şekillendiriyor olması olabilir. Ayrıca hem hissedilen müziğin hem de yaşanan arkadaşlığın birbirini çekmesi de olabilir.
3- Özver kurucu üye, Mehmet ve Berkhan nasıl dahil oldu Deli Gömleğine? 
M: Ben beste çalabileceğim bir grup arıyordum ve internette ilan vermiştim. Aynı dönemde Deli Gömleği de davulcu arıyormuş. O şekilde Özver’le tanıştık ve prova yapmaya başladık.
B: Berkhan, Yahya'nın gruptan ayrılmasıyla Mehmet'in çağrısına kulak vermiştir.
4- grup çalmak için düzenli bir aralıkla buluşuyor mu?
M:Sabit bir program yapmıyoruz. Albüm kaydı, konser gibi bir durum olursa planlıyoruz sadece. Onun dışında genelde çalmak istediğimiz zamanlarda prova yapıyoruz.
B:Yoğun aylarda haftada birkaç kez olabiliyor. Genellikle düzenli buluşuruz, çalarız, eğleniriz.
5- üyelerin deli gömleği dışında uğraştığı bir iş veya yan proje var mı? 
Ö: Bu aralar çeviri yapıyorum.
M:Ben grafikerlik yapıyorum.
B: Öğrenciyim.
6- sizce deli gömleği nasıl bir kitleye hitap ediyor?
Ö: Açık fikirli.
M: Az ve öz bir kitleye hitap ediyoruz ilk olarak. Yaptığımız müzik kimilerine göre “sert” olduğu için dinleyicinin bir bölümü eleniyor maalesef. Dinlemeyi tercih edenler de müzikte ve sözlerdeki o sertliği benimsemiş, ne anlattığımızı anlamaya çalışan insanlar zaten. Yalnızca kulağa hoş gelen popüler işleri benimsemiş bir kitleden daha fazlasına hitap ediyoruz aslında, olay yalnızca rakamlar değil.
B: Eleştirel bakış açısı olan bir kitleye.
7-Zaman sonrasında hemen Rusya turnesine çıkmanız Rusya'da Türkiye'ye nazaran daha büyük bir hayran kitlesine sahip olduğunu düşündürdü bana, doğru mu düşünüyorum? (Doğru ise sizce neden?)
M:İlk Ukrayna turnesinde iyi tepkiler alınca “Zaman” için de yurtdışında turne yapma fikri gelişti. Ukrayna ve Moldova’yı kapsayan ikinci turnede yine motive olup geri döndük. Yurtdışında daha büyük bir hayran kitlesi var diyemeyiz ama kesinlikle daha aktif bir hayran kitlesi var. 2012’deki konserde tesadüfen bizi izleyip takip etmeye başlayan, 2013 turnesinde çaldığımız barlara gelip tanışan insanlar oldu. Başka bir dilde başka bir ülkeden gelip müzik yapıyorsunuz, büyük bir hayran kitlesi edinmek için süreklilik sağlamak gerek, zamanla o da olur belki.
B:Ukrayna'da müziğimizi seven bir kitle oluştu fakat bunun yanında yaptığımız işe saygı duyulması, değer bulması bizi mutlu eden etmen olmuştur.
8- deli gömleğinin en büyük hayali?
Ö: Her yerde, devamlı konser verebilmek.
M:İnsanların “müzik” dinlemesi ve canlı müzik, konser, festival kültürünün artık benimsenmesi…
B:Durmadan istediğimiz gibi üretmek.
9- yeni albüm planları veya başka başka projeler var mı ufukta?
M:Zaman albümü için 2. Klibi çekmeyi düşünüyoruz. Klibin çalışmaları sürerken bir taraftan 3. Albüm çalışmaları sürüyor, 2014 başlarında 3. Albümü yayınlamış oluruz muhtemelen.
B:Çok yakın zamanda üçüncü albüm için kayıtlara başlayabiliriz...
10- şarkılar oluşurken önce söz veya beste gibi bir sıra var mı? 
Ö: Eskiden genelde söz üzerine çıkıyordu şarkılar, şimdi tam tersi oluyor. Sebebini ben de merak ediyorum. Uzun bir tatile ihtiyacım var sanırım. J
11- sözler için en büyük ilham kaynağınız?
Ö: İnsan ve evren. Her şey.
12- deli gömleğinin unutamadığı bir konser anısı?
Ö: Kesinlikle Mehmet’in 4-5 metre yüksekliğindeki sahneden geriye düşüp, nasıl olduğunu hala anlayamadığımız bir şekilde aynı yerden geri tırmanması ve bunu bizim çalarken fark etmememiz.
M:Ukrayna’da Respublica Festivali’nde sahneden düşmemi ne ben, ne de tanık olan kimse unutmadı, unutamayacak.
B:Mehmet'in sahneden uçması ve tekrar davul taburesine çıkması:)
13- Zaman müzik marketlerde yok sanırım (en azından D&R'da aradım) Turkcell müzik dışında albümü dinlemek için başka bir seçenek var mı? 
M:Zaman’ı dijital olarak çıkardık, müzik marketlerde satışı yok. Online olarak Turkcell Müzik dışında Soundcloud üzerinden dinlenebilir.
B:Konserler en sıcak ve gerçek fırsatlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder