6 Haziran 2014 Cuma

KOLTUK ÖRTÜSÜ

         Misafirler ve Anadolu evleri… Misafirperverliği ile ünlü bir ülkede yaşıyoruz. Azıcık düşününce trajikomik sahneler çıkıyor ortaya. Anadolu halkı ile misafirlik 'el alem ne der?' sloganı ile gelişiyor.
       
Orçun ve psikolog sahnesi biraz abartı kaçıyor ancak Türk insanında bu yaklaşımın varlığı yadsınamaz. Yabancıya karşı asla gerçeği sunmak istemeyen bir halkız. En iyiyi en güzeli sunarız ama asla gerçekte var olanı sunmayız. Misafirin önünde ilkel anne modeli çizmek istemeyen annelerimizin attığı 'Evde görüşeceğiz.' bakışları, 'Ay bu çocuk neden böyle, bilmem ki...' hayıflanmaları, misafir gelmeden önce 'Oğlum bak misafirlerin yanında akıllı ol tamam mı?' uyarıları hep, aslında var olan kimliği saklamak içindir. O anne herkesin ortasında bağırıp, gerçek yüzünü göstermek istemez, bir diğer anne kendisinden kaynaklandığını adı gibi bildiği sorunun sebebini bilmez gibi yapar, bir diğeri oğlundan iki saatliğine bambaşka bir insan olmasını ister. Evde pijama ile gezen kadınlarımız misafirlikte bambaşkadırlar. Bu başkalığın dışarı çıkmakla alakası yoktur. Hanım teyzemiz komşuya veya annesine bu kılıkta gitmekten çekinmez ama konu ailece gidilecek ziyaretlere gelince işin rengi değişir. Aynı kişiler normal zamanda ekmeğin somun halini koyarken sofraya, misafire dilim ekmek sunulur. Yine aynı şekilde günlük tabaklar ile misafir tabağını ayırmayanı Anadolu kadını saymazlar diye ödleri kopar bu tür kadınların. Mesela bir grup kadın da günlerce salonuna mobilya arar. Ne günleri, aylarca… Koca şehirde gidilmedik mobilyacı bırakmaz. Sonuç? Kesesine, zevkine, çevresinin gözünde edindiği yerine uygun bir mobilya seçer. Ardından o mobilyaları çarşafla örter! Aylarca arayıp bulduğu mobilyalarının zevkini ancak misafirden misafire çıkarır. Yine her şey misafir için yapılmıştır anlayacağınız. Her şey 'el âlem' içindir. Dışarıdan seyredecek bir göz için. Özel günler için.
         Anadolu salonlarında duran vitrinler niye tabak dolu sanıyorsunuz? O tabaklar da o koltuklar da misafirden misafire çıkar meydana. Kalan süre zarfında, bir arada istifleniyorlar. Eskimesin ki misafire ayıp olmasın. El alem çat kapı gelirse ne der sonra?

-Rozerin Irmak 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder